-
Despre
Agenda
Vorbitori

La 18 luni de la declanşarea pandemiei Covid-19, pieţele financiare au înregistrat modificări semnificative în procesele proprii şi activităţile de relaţionare cu clienţii. Promptitudinea în adaptarea la noua realitate a reprezentat avantajul competitiv al companiilor care au reuşit să-şi menţină cota de piaţă. Ediţia Conferinţei Internaţionale a ISF din 2021 este pusă sub semnul impactului pandemic în sectorul serviciilor financiare şi în special al educaţiei financiare şi certificărilor naţionale, care îşi continuă parcursul în ciuda restricţiilor sociale. Adaptarea mesajelor de comunicare la mediul online, transferul activităţilor de formare şi certificare pe platforme – sunt oare suficiente pentru a reinventa educația financiară în momente de criză financiară și incertitudine ?


Institutul de Studii Financiare are plăcerea să vă invite la a VII-a ediţie a Conferinței Internaționale "Calitatea în serviciile financiare. Cum putem avea consumatori mai informați?”. Evenimentul din acest an este organizat în studioul DIGI24 și va fi transmis live pe paginile de social media ale ISF, în data de 18 noiembrie 2021, între orele 10.00 și 14.00.

 

AGENDA EVENIMENTULUI

Temele propuse pentru ediția 2021 includ printre altele:

 • Analiza situației actuale a piețelor financiare nebancare din România și identificarea principalelor probleme structurale ce reies din analiza cadrului de reglementare
 • Măsuri de adaptare a activităţii instituţiilor financiare în contextul intensificării incidentelor cibernetice
 • Creșterea atractivității pieței de capital din România pentru investitori străini și emitenți și finanțarea economiei
 • Stabilitatea financiară pe pieţele financiare nebancare din România
 • Inteligenţa artificială şi Big Data
 • Abordări europene ale sistemelor de pensii private
 • Perspective ale procesului de certificare profesională în sectorul financiar nebancar
 • Digitalizarea asigurărilor - cât de aproape suntem de atingerea acestui obiectiv?
 • Implicaţii ale legislaţiei speciale în piaţa serviciilor financiare (GDPR, AML şi ESG)

Sesiuni din eveniment:

 • 10.00-11.00 Sesiune plenară
  • Discursuri de onoare (ASF, EIOPA, ESMA, partener internațional şi asociaţii profesionale locale)
  • Intervenţii bazate pe teme propuse
 • 11.00-12.00 Dezbatere pieţe financiare
 • 12.00-13.30 Dezbatere educaţie financiară

 

AGENDA EVENIMENT

 

10.00-11.00 Sesiune plenară

Moderator Ligia Munteanu

 1. Prof.univ.dr. Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară
 2. Prof.univ.dr. Leonardo BADEA, Viceguvernator Banca Națională a României
 3. Valentin IONESCU, Preşedinte Institutul de Studii Financiare
 4. Horia BRAUN ERDEI, Preşedinte al Directoratului Erste Asset Management
 5. Gerke Witteveen, CFO  NN Asigurări de Viață
 6. Adrian MARIN, Președinte UNSAR

11.00-12.00 Sesiune 1

 1. Paula Hodson, Director Servicii Educaţionale şi Dezvoltare, Institutul de Asigurări din Irlanda: Intervenție video
 2. Radu HANGA Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti
 3. Prof.univ.dr. Marian SIMINICĂ, Director executiv Institutul de Studii Financiare
 4. Alexandra SMEDOIU, Partener Deloitte Romania
 5. Dorel DUŢA, Președinte UNSICAR

Lansare Revista de Studii Financiare: Conf.univ.dr. Georgiana-Raluca LĂDARU, Coordonator Cercetare şi RSF, ISF

12.00 13.20 Sesiune 2 – Panel discuţii Educaţie financiară

Moderator Iancu Guda

 1. Alexandru Ciuncan, Director General UNSAR
 2. Daniel APOSTOL, Director Comunicare A.S.F.
 3. Viorica PĂCURAR, Director Național vânzări NN Asigurări de Viață
 4. Mihnea BĂRBULESCU, Director Executiv Erste Asset Management
 5. Cătălin CÂMPEANU, Director adjunct Institutul de Studii Financiare

Evenimentul se desfăşoară în sistem online pe canalele ISF de social media: facebook, linkedin

Parteneri eveniment:

 • Instituţional: Autoritatea de Supraveghere Financiară
 • Platinum: NN Asigurari de viata si EAM
 • Partener: UNSAR

Partener media: Digi24

 

Nicu Marcu

Prof.univ.dr. Nicu MARCU
Președinte

ASF

În luna iunie 2020, domnul Nicu Marcu a fost numit de către Parlamentul României Preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Ca Preşedinte al ASF, are și calitatea de membru al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM). Experiența profesională a domnului Nicu Marcu include poziții cu atribuții de conducere și coordonare precum Vicepreședinte al Curții de Conturi a României (CCR), Secretar general și Director al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, domnul Marcu a mai deținut funcțiile de Președinte al Consiliului Național de Integritate, de Director general al Direcţiei Generale Buget-Finanţe şi Fonduri Europene în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Domnul Nicu Marcu a condus, în calitate de Preşedinte, și activitatea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor.  Cu o activitate didactică și de cercetare de 20 de ani în domeniul învăţământului universitar economic, domnul Nicu Marcu a deținut poziția de Prorector și apoi membru în Senatul Universității din Craiova, fiind în prezent profesor al Academiei de Studii Economice din București și Director al Școlii Doctorale Economie II din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Licențiat în Științe Economice și în Drept, domnul Nicu Marcu este Doctor în contabilitate. Este autor și coautor al mai multor cărți și articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară cât și din străinătate.

 

 

 
Prof.univ.dr. Leonardo BADEA
Viceguvernator
Banca Națională a României

 

Domnul Leonardo Badea este Viceguvernator al Băncii Naționale a României din luna octombrie a anului 2019. În perioada iunie 2017 – octombrie 2019 a fost Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cu o experienţă de peste 20 de ani în învăţământul universitar economic, domnul Leonardo Badea a fost prorector al Universităţii Valahia din Târgovişte şi decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul aceleaşi instituţii de învăţământ. A obţinut consecutiv un mandat de senator şi unul de deputat în Parlamentului României, ocupând poziţiile de Secretar al Comisiei de buget - finanţe, activitate bancară și piaţă de capital din Senat şi de Preşedinte al Comisiei de Buget - Finanțe din Camera Deputaților. Domnul Leonardo Badea este doctor în Contabilitate al Academiei de Studii Economice din Bucureşti și conducător de doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara în domeniul Finanțe din anul 2017.  Domnul Leonardo Badea are o amplă activitate de cercetare, fiind autor și co-autor al unei serii de importante de publicații cu vizibilitate internațională. Este, de asemenea, membru în Consiliul Editorial al jurnalului Economie teoretică și aplicată și membru în Consiliul Științific al Revistei de Studii Financiare (editată de Institutul de Studii Financiare).

 

Valentin Ionescu

Valentin IONESCU
Președinte ISF, Director General – Direcția Generală Asigurări
ASF

Valentin IONESCU- Președinte al Institutului de Studii Financiare și Director General al Direcției Generale Asigurări din cadrul ASF. A activat timp de 18 ani în diverse companii private din țară și străinătate, în domeniul investițiilor în piața de capital. A ocupat în cadrul ASF poziția de Director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară. A mai ocupat funcția de Director al Direcției de Supraveghere Integrată (2013 - 2014) si de Director ai Direcției Autorizare Reglementare Asigurări (2017-2019). Activitatea profesională mai include poziții precum cea de Director General al Bursei de Valori București, de Membru în CA la Sibex, SIF Moldova (2012 - 2013) și de Președinte CA al Depozitarului Central, dar și experiență internațională - Euro Invest Bank Gmbh Austria (Head of Sales, 2009 - 2010) şi Wood&Co Cehia (Senior Sales Trader, 2007-2009). Domnul Valentin Ionescu a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Comerț, are un MBA de la CNAM Paris, un Master in dezvoltarea întreprinderii de la ASE și Diploma în Finanțe de la George Town University US. Este membru activ în diverse comitete ale ESMA și EIOPA. Participă ca invitat la ședințele CNSM. A absolvit Institutul Aspen, iar la Joint Vienna Institute a urmat cursurile „Financial Sector Surveillance" si „External Vulnerabilities and Early Warning Exercise". A publicat articole si opinii de specialitate in diverse publicații din tara si străinătate si a fost intervievat de Bloomberg cu mai multe ocazii.

 

Horia BRAUN ERDEI
Președinte executiv (CEO)
Erste Asset Management România

 

Horia Braun-Erdei este Președinte executiv (CEO) al Erste Asset Management România. Un profesionist experimentat în managementul investițiilor, cu o carieră de 19 ani în sectorul financiar, din care 5 in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (modelare si prognoza macroeconomica), 6 in domeniul administrarii fondurilor de pensii private (a administrat activele celui mai mare fond de pensii private din Romania), 3 in domeniul bancar (a ocupat functia de economist-șef al Băncii Comerciale Române) si 6 pe segmentul de administrare a fondurilor.

 

 

Gerke Anno WITTEVEEN
CFO
NN Asigurări de Viață

Gerke Witteveen are experienţă profesională vastă în industria asigurărilor, în roluri de management din domeniul financiar și risc. S-a alăturat NN România în 2016, ca Chief Financial Officer, și, pe lângă acest rol, Gerke Witteveen este și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

 

   

Paula HODSON
Director Insurance Institute of Ireland 

 

Paula Hodson este director de educație și dezvoltare la Institutul de Asigurări din Irlanda. Paula și-a început cariera în asigurări în 1985 ca stagiar în Allianz și a fost promovată să gestioneze afacerea non-profit pentru organizație, inclusiv educație, afaceri medicale și religioase. Paula a obținut ACII în 1991 și apoi a studiat marketing timp de patru ani la Institutul de Marketing din Irlanda. În 1996, s-a alăturat companiei americane St. Paul când s-a înființat în Irlanda, gestionând Business Healthcare. În 1998 Paula a obținut o diplomă superioară în managementul riscului medico-juridic de la UCD. În 2001, St. Paul a fost achiziționat de Travelers Insurance, iar Paula a preluat rolul de Director General Adjunct cu responsabilitate pentru marketing, vânzări, managementul brokerilor și conformitate. În 2007, Paula a devenit președinte al Institutului de Asigurări din Dublin și a fost doar a treia femeie președinte care deține acest rol distins. Paula și-a încheiat bursa Chartered Insurance Institute (FCII) în 2012, înainte de a se alătura echipei Institutului de Asigurări din Irlanda, unde are responsabilitatea pentru managementul relațiilor, dezvoltarea afacerilor și educație. De asemenea, face parte din consiliul de administrație al Institutului de asigurări din Irlanda și al Organizației Europene de Certificare a Asigurărilor Financiare. Paula este Director de Asigurări Certificate care a absolvit în 204 și este membru al programului Alumni. În 2019, Paula a absolvit un master în educație și formare de la Griffith College, Dublin. În noiembrie 2021, Paula a fost numită Președinte al Organizației Europene de Certificare Financiară (EFICERT), care a fost fondată în noiembrie 2002. Membrii EFICERT sunt asociații și institute care reprezintă în mod activ interesele și idealurile educaționale ale industriei asigurărilor în țările respective. EFICERT este cea mai mare organizație profesională și educațională pentru intermediari de asigurări, gestionatori de daune și asigurători din Europa.

 

Adrian MARIN
Președinte, UNSAR
CEO, Generali Romania

 

Adrian MARIN s-a alaturat echipei Generali în 1996 ca underwriter și a deținut ulterior numeroase poziții de management în interiorul companiei, de la subscriere până la daune, acumulând astfel o experiență aprofundată a proceselor-cheie ale unei companii de asigurări. În 2008 a fost numit în Directorat, ca Director Executiv, iar din 2011 a preluat pozitia de CEO al Generali România. Începând cu 2014, domnul Adrian Marin a devenit și Președinte al Consiliului de Supraveghere al Generali Pensii. Datorită unei implicări active și îndelungate în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, în 2016 a fost ales în funcția de Președinte al acesteia.

 
 

Radu HANGA
Președintele Bursei de Valori București

 

Radu Hanga a fost numit Președinte al Consiliului de Administrație al BVB în anul 2020. Anterior, între 2017 și 2020, a fost membru în acest consiliu. Din 2020, este și membru al Comitetului Executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Înainte, între 2015 și 2020, domnul Hanga a fost Președinte al AAF.  Are o vastă experiență pe piețele financiare și a urmat Strategy Execution Program (INSEAD), Programul MBA (IDE), studii postuniversitare în Administrarea Afacerilor (Institutul European pentru Administrarea Întreprinderilor UBB), cursuri de specializare Sistem Financiar Internațional (IBR în parteneriat cu Chartered Institute of Bankers Scotland), Programul Erasmus (University of East London). Dl. Hanga și-a început cariera pe piețele financiare în 1997, ca analist la compania de brokeraj SSIF Broker (BRK), iar în 1999 s-a alăturat echipei Băncii Transilvania (TLV), ca ofițer piață de capital (1999 - 2002). A deținut mai multe funcții în cadrul companiilor din Grupul Financiar Banca Transilvania, printre care vicepreședinte al Consiliului de Administrație al BT Securities (2001-2005), șef Departament Piață de capital la Banca Transilvania (2002-2013), CEO al SAI BT Asset Management. (2005-2013), Director Executiv Strategie-Coordonare Grup la Banca Transilvania (2013-2017) și Senior Advisor al Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania (2017-2020). Domnul Hanga a fost și membru în Consiliul de Administrație al altor companii listate precum Boromir Prod (2013 - 2017), SIF Moldova (2013 - 2017) și SIF Oltenia (2017 - 2020).

Prof.univ.dr. Marian SIMINICĂ
Director Executiv ISF

 

Prof.univ.dr.Marian SIMINICĂ- profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, susține cursuri la disciplinele Analiză economico-financiară și Diagnosticul financiar al firmei și este conducător de doctorat în domeniul Contabilitate. Are o experiență bogată în managementul universitar, ocupând funcția de Prodecan al Facultății (2008 – 2012), responsabil cu cercetarea științifică și asigurarea calității învățământului, precum și pe cea de Decan, în perioada 2012 – 2016. A fost Vicepreședinte al Consiliului Director al Asociației Facultăților de Economie din România (2012-2016). Este membru al mai multor asociații profesionale din domeniul economic, respectiv: expert evaluator ANEVAR, fiind Secretar General al asociației în perioada 2016-2017; expert contabil, membru CECCAR; consultant fiscal, membru CCFR. Din anul 2014 este Vicepreședinte al Societății Române de Analiză Economico - Financiară (SRAEF). Din anul 2017 este membru al Comisiei CNATDCU ”Științe Economice și Administrarea Afacerilor”, iar din anul 2018 membru al Comisiei de experți permanenți ARACIS, contribuind la evaluarea externă a numeroase programe de studii de licență și masterat din domeniul economic. Are o vastă experiență în activitatea de cercetare științifică concretizată în publicarea a 7 cărți și manuale universitare, peste 60 articole în reviste de specialitate, dintre care 12 articole în reviste indexate Web of Science cu AIS nenul, participarea la conferințe naționale și internaționale, participarea la contracte de cercetare științifică ca director de grant sau membru în echipa de cercetare. Este recenzor pentru mai multe reviste indexate Web of Science și membru în comitetul de redacţie pentru mai multe reviste indexate în Baze de Date Internaționale. Direcțiile principale de cercetare sunt: performanțele financiare și riscurile întreprinderilor; analize economico-financiare sectoriale; modele de cercetare a comportamentului întreprinderilor.