-
Despre
Agenda
Vorbitori

Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DC Media Group au plăcerea să vă invite la Conferinţa Quo Vadis 2022-Ediția a IV-a, organizată în data de 10.02.2022, în sistem online.

Vom analiza pricipalele provocări ale anului 2022 pe piața asigurărilor de sănătate din România, atât din perspectiva celor mai importanţi actori (furnizori de servicii de sănătate, societăţi de asigurare, organizații reprezentative ale medicilor și pacienților), cât și din cea a instituţiilor cu putere de decizie sau a analiștilor în asigurări.  Totodată, vom urmări centralizarea principalelor aspecte de adăugat în prevederile legislative pentru îmbunătăţirea gradului de acoperire a costurilor serviciilor medicale şi conştientizarea utilităţii asigurărilor de sănătate private în rândul societăţii.

 

Evenimentul poate fi urmărit live aici.

 

CUVÂNT DE DESCHIDERE:

 • prof.dr. Nicu Marcu, Preşedinte Autoritatea de Supraveghere Financiară – vezi intervenția aici.

 

SPEAKERI:

 • Cristian Roșu, Vicepreședinte ASF – vezi intervenția aici.
 • Valentin Ionescu, Președinte ISF, Director General-Direcția Generală Asigurări, ASF

 

10.30-11.15 - PIAȚĂ/ASIGURĂTORI

 • Adrian Marin, Președinte UNSAR, CEO Generali România – vezi intervenția aici.
 • Gerke Witteveen, Vicepreședinte UNSAR
 • Cristian Fugaciu, CEO Marsh România
 •  Irina Bejan Euroins România

 

11.15-12.00 - OPERATORI PRIVAȚI DE SĂNĂTATE:

 • Florin Andronescu, director dezvoltare SANADOR  - vezi intervenția aici.
 • prof. dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor București
 • Șerban Semeniuc, Corporate Affairs Director, Regina Maria
 • dr. Mădălina Buculei, Director Medical, SANADOR

 

12.00-13.00 - AUTORITĂȚI-RĂSPUNS LA CERERE PIAȚĂ

 • prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății – vezi intervenția aici.
 • conf. Adela Cojan, Președinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
 • Nicoleta Pauliuc, Președinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Senatul României – vezi intervenția aici.
 • dr. Laszlo Attila, Secretar Comisia de Sănătate Senatul României
 • conf. dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților
 • dr. ec. Claudia Boghicevici, Consilier de Conturi, Curtea de Conturi

-


Cristian ROȘU
Vicepreședinte Sector Asigurări Reasigurări
Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

Cristian Roșu are o vastă experienţă, de peste 17 ani în piața financiară, carieră pe care şi-a format-o în principal în sistemul bancar unde a deţinut, poziţii de top management. Începand cu mai 2016 a deținut funcția de Director General al Fondului de Garantare a Asiguraților. În perioada februarie 2016 – mai  2016 a fost Director al Direcției de Rezoluție în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraților. În această funcție a coordonat procesul de rezoluție privind Carpatica Asig SA, asigurând îndeplinirea atribuțiilor legale pentru evaluarea poziției financiare a asigurătorului ca urmare a unei deteriorări rapide a situației financiare​, iar din mai 2016 a devenit directorul general al Fondului de Garantare al Asiguraților.

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA
Ministrul Sănătății

 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila este un medic și politician român care, din 25 noiembrie 2021 ocupă funcția de ministrul al Sănătății. Din 21 decembrie 2020, este deputat fiind afiliat la Partidul Social Democrat. În cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București este șeful Disciplinei de Microbiologie iar în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București ocupă funcția de șef de laborator. Pe lângă activitatea remarcabilă desfășurată în România, expertiza Prof. dr. Alexandru Rafila este recunoscută și în străinătate, fiind expert OMS, NATO și al Comisiei Europene. A deținut funcția de membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (2014-2017) și a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). În prezent, este reprezentantul României la OMS în cadrul comitetul de conducere al acestei organizații.

 

Valentin Ionescu

Valentin IONESCU
Președinte ISF, Director General- Direcția Generală Asigurări,
ASF

 

Valentin IONESCU - Președinte al Institutului de Studii Financiare și Director General al Direcției Generale Asigurări din cadrul ASF. A activat timp de 18 ani în diverse companii private din țară și străinătate, în domeniul investițiilor în piața de capital. A ocupat în cadrul ASF poziția de Director al Direcției de Strategie și Stabilitate Financiară. A mai ocupat funcția de Director al Direcției de Supraveghere Integrată (2013 - 2014) și de Director al Direcției Autorizare Reglementare Asigurări (2017-2019). Activitatea profesională mai include poziții precum cea de Director General al Bursei de Valori București, de Membru în CA la Sibex, SIF Moldova (2012 - 2013) și de Președinte CA al Depozitarului Central, dar și experiență internațională - Euro Invest Bank Gmbh Austria (Head of Sales, 2009 - 2010) şi Wood&Co Cehia (Senior Sales Trader, 2007-2009).

 

A person wearing glasses

Description automatically generated with low confidence

Nicoleta Pauliuc,
Președinte Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională,
Senatul României

 

Nicoleta Pauliuc este senator din partea Partidului Național Liberal, în prezent ocupând funcția de Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României.

Conf. Adela COJAN
Președinte
Casa Națională de Asigurări de Sănătate

 

Conf. Adela Cojan este președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Înainte de a ocupa aceasta funcție, Adela Cojan a ocupat funcția de director executiv în cadrul unui spitalul privat din Sibiu. În perioadele 2005 – 2009 și 2009 – 2012, a condus Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu.

 

 

dr. László Attila
Secretar Comisia de Sănătate,
Senatul României

Născut la Cluj Napoca, a absolvit în 1990 Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, specialitatea pediatrie. A profesat  patru ani, imediat după absolvirea UMF Cluj, între 1991 și 1994, la un spital din Szeged, Ungaria. Apoi, timp de patru ani a fost directorul Novo Farm Ltd Cluj-Napoca. În 2012 a fost ales senator în districtul electoral nr.13 Cluj, iar în prezent ocupa funcția de secretar al Comisiei pentru  sănătate publică din Senatului României.

 

   

Conf. dr. Florin BUICU
Vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și familie
Camera Deputaților

 

A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și este medic primar Sănătate Publică și Management și conferențiar universitar în cadrul universității din Târgu Mureș. În anul 2012 a fost ales deputat din partea Partidului Social Democrat în circumscripția Mureș, având drept priorități sănătatea și educația. În prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

   

Dr. ec. Claudia BOGHICEVICI
      Consilier de conturi  Curtea de Conturi a României

 

 

Dr. ec. Claudia Boghicevici – este în prezent Consilier de Conturi și coordonează Departamentul munca si sanatate din cadrul Curții de Conturi a României. De asemenea, este lector universitar doctor în domeniul asigurărilor sociale și comerciale. Ca și activitate politică, a deținut funcția de Ministru în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și a fost timp de opt ani, pe parcursul a două mandate, deputat în Parlamentul României, si doi ani vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Adrian MARIN
Președinte, UNSAR
CEO, Generali Romania

 

Adrian MARIN s-a alaturat echipei Generali în 1996 ca underwriter și a deținut ulterior numeroase poziții de management în interiorul companiei, de la subscriere până la daune, acumulând astfel o experiență aprofundată a proceselor-cheie ale unei companii de asigurări. În 2008 a fost numit în Directorat, ca Director Executiv, iar din 2011 a preluat pozitia de CEO al Generali România. Începând cu 2014, domnul Adrian Marin a devenit și Președinte al Consiliului de Supraveghere al Generali Pensii. Datorită unei implicări active și îndelungate în cadrul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, în 2016 a fost ales în funcția de Președinte al acesteia.

Gerke Anno Witteveen
Vicepreședinte
UNSAR

Gerke Witteveen are experienţă profesională vastă în industria asigurărilor, în roluri de management din domeniul financiar și risc. S-a alăturat NN România în 2016, ca Chief Financial Officer, și, pe lângă acest rol, Gerke Witteveen este și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

 

Cristian FUGACIU
CEO
Marsh Romania

Cristian Fugaciu este CEO pentru Marsh Romania și pentru Regiunea Central, parte a CEE. Cu o experienta de aproape 25 de ani in domeniul asigurarilor, Cristian a preluat conducerea operatiunilor Marsh din Romania in anul 2002. Din anul 2014 și-a extins aria de responabilitate în poziția de coordinator al Southern Region gestionând activitatea operațiunilor Marsh din România, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Croația și Slovenia. Din același an, este Membru al Executive Board pentru regiunea CEE. Din anul 2018 a preluat coordonarea regiunii Central, parte a CEE, adăugând operațiunile biroului din Austria în zona sa de responsabilitate. Prin intermediul Mercer Marsh Benefits, divizia dedicată implementarii si gestionarii programelor de beneficii pentru angajati, Marsh gestioneaza in Romania programe de beneficii pentru angajatii celor mai mari angajatori locali.

A person wearing glasses

Description automatically generated with medium confidence

Florin ANDRONESCU
Director Dezvoltare
Spitalul clinic SANADOR

 

Cunoscut pentru înfiintarea companiilor Flanco (electroIT) și Credisson (finanțare credite), Florin Andronescu se ocupa acum de SANADOR din pozitia de director de dezvoltare. Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, cel mai mare centru privat specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului (radioterapie, stereotaxie, brahiterapie, terapie izotopică, scintigrafie-SPECT CT, PET CT), clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare. Scopul SANADOR este de a furniza servicii medicale optime, prin concentrarea pe nevoile fiecărui pacient în parte.

-

Dr. Mădălina BUCULEI
Director Medical
Spitalul clinic SANADOR

Doamna Mădălina Buculei a absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București în anul 2001, iar în anul 2002 a efectuat stagiatura în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Floreasca. În perioada 2003 – 2004 a fost reprezentant medical Centrul Medical Sanador, urmând ca între anii 2004 – 2017 sa ocupe funcția de Director Vânzări în cadrul aceleași clinici medicale. Începând cu martie 2017, Doamna Dr. Mădălina Buculei ocupă funcția de Director Medical al clinicii Sanador.

A person in a suit

Description automatically generated with low confidence

Șerban SEMENIUC,
Corporate Affairs Director,
Regina Maria

Absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București, și avocat în Baroul București, Șerban SEMENIUC s-a alăturat Rețelei REGINA MARIA în anul 2010, preluând poziția de Director Juridic. În prezent, acesta coordonează Departamentul Juridic și echipa de Corporate Affairs. Șerban a absolvit, de asemenea, cursurile Maastricht University, obținând certificarea de DPO în 2018. Înainte de a se alătura echipei Regina Maria, Șerban a lucrat la birourile din România ale Ernst & Young, precum și la RTPR, una dintre cele mai importante case de avocatură din România, asociată unei firme internaționale de avocatură, membru al Magic Circle. Din anul 2010, Șerban este implicat în cele mai importante proiecte ale Rețelei Regina Maria și asigură consultanță și management pe o arie largă de probleme comerciale și de drept: M&A, litigii de muncă și de malpraxis, aspecte de reglementare în domeniul medical, refinanțări și protecția datelor cu caracter personal.