12 Ianuarie 2022

Pentru a raspunde nevoilor unei piete in schimbare continua, pentru ca procesul de pregatire profesionala sa tina pasul mai ales cu schimbarile legislative din ultima perioada, lucram la elaborarea unui nou manual destinat distribuitorilor, manual care sa cuprinda atat ultimele schimbari legislative, cat si tematica necesara obtinerii certificarii definitive, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Marian SIMINICA, Director Executiv, ISF - Institutului de Studii Financiare.

XPRIMM: Cum apreciati ca a decurs in 2021 pregatirea profesionala a oamenilor din industria asigurarilor?

Marian SIMINICA: In 2021 s-a remarcat o intensificare a procesului de conformare a entitatilor inregistrate pe piata asigurarilor in ceea ce priveste pregatirea profesionala initiala si continua. Cadrul procedural creat prin Norma ASF nr. 20/2018 a generat premisele unei uniformizari a proceselor de instruire a personalului sau a colaboratorilor care presteaza activitati de distributie de asigurari. 2021 a fost anul de actualizare a acestui cadru - in august fiind publicata Norma A.S.F. nr. 23/2021 privind pregatirea profesionala a distribuitorilor in asigurari si/sau reasigurari care a adus o serie de elemente noi, menite sa imbunatateasca procesul de formare. Aceeasi tendinta de conformare s-a vazut si in ceea ce priveste personalul implicat in procesul constatare daune auto si conciliere in domeniul financiar nebancar. Premisele sunt de mentinere a ritmului curent de crestere a nivelului de profesionalizare a personalului din domeniul asigurarilor, atat prin cresterea calitatii programelor de formare continua cat si prin diversificarea acestora.

XPRIMM: Cum a decurs activitatea Institutului de Studii Financiare in 2021?

M.S.: In anul 2021, activitatea ISF s-a concentrat pe cei doi piloni principali definiti de strategia aprobata pentru urmatoarea perioada, pe de o parte certificare si evaluare, iar pe de alta parte educatia financiara si cercetarea stiintifica, alocand desigur in continuare resurse pentru dezvoltarea de programe de formare profesionala.

Tematicile de interes din acest an s-au concentrat pe subiecte de actualitate juridica, tehnica pentru personalul implicat in asigurari cu obligatie de formare profesionala continua - evaluatori de daune auto, distribuitori, conciliatori. Pe parcursul anului au fost organizate 49 de sesiuni de formare, la care s-a adaugat si o noua editie a Scolii de Asigurari organizata la sala in luna septembrie, sesiuni care au adus circa 1000 de persoane la cursurile oferite de ISF. De asemenea, in luna iunie am organizat prima editie a Scolii de Capital, eveniment in cadrul caruia au participat circa 30 de specialisti activi in domeniu, care au beneficiat de doua zile de sesiuni de instruire online, in scopul conformarii la cerintele de formare profesionala continua pentru curs. Tematicile incluse in cadrul programului au fost: "Relatia cu Investitorii, de la teorie la practica", "Introducere in Finante Comportamentale. Investitori" si "Tranzactionarea instrumentelor financiare". In cadrul acestor sesiuni de instruire au fost atinse subiecte de interes pentru piata, fiind sustinute, atat de profesionisti din domeniu, cat si de reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara.

ISF a dezvoltat multiple proiecte de educatie financiara in randul studentilor si a cadrelor didactice preuniversitare. Aproximativ 3.900 de studenti din 19 centre universitare din Romania au participat la seminare de pregatire vocationala, in sesiuni sustinute in parteneriat cu reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara, UNSAR, UNSICAR, PRBAR si ai societatilor de administrare a investitiilor. In cadrul acestor evenimente specialisti din pietele financiare nebancare le-au vorbit studentilor despre modul de functionare a acestor piete, oportunitati de cariera, formarea unor deprinderi de economisire-investire etc.

Au fost inregistrate 470 de ore de pregatire in programul de formare profesionala continua a cadrelor didactice preuniversitare care predau disciplina Educatie economico-financiara de la clasa a VIII-a - un program acreditat de Ministerul Educatiei care ofera absolventilor (220 de absolventi pana in prezent) sansa de a obtine un atestat profesional. Pentru acestia, ISF a dezvoltat un Indrumar si o Culegere de aplicatii pentru a fi folosite in predarea conceptelor tehnice specifice pietelor financiare nebancare.

A fost organizata o competitie nationala de elaborare a unor planuri de promovare a educatiei financiare in randul adolescentilor la care au participat 75 de studenti din 11 universitati. ISF a premiat lucrari stiintifice elaborate de studenti din 3 centre universitare si a publicat noi numere ale Revistei de Studii Financiare si a unei noi publicatii adresate cercetarii studentesti - Working papers ISF.

XPRIMM: In 2021 au fost modificate 2 norme importante, de distributie si de pregatire profesionala. Cum schimba acestea piata de asigurari si activitatea ISF?

M.S.: Schimbarea va fi una cu impact pozitiv, putem spune ca prevederile acestor doua norme contribuie la obiectivul de crestere al gradului de profesionalizare a pietei. Avem prevederi noi, a aparut notiunea de "definitiv", exista o serie de aspecte care privesc pregatirea continua, cele 15 ore anuale, termene de conformare etc. Certificarea de definitiv va fi accesibila doar celor cu experienta in activitatea de distributie, dar odata obtinuta, examenul de pregatire continua, care se sustine odata la trei ani, nu va mai fi necesar. In acelasi timp, cele 15 ore de formare continua anuala raman o obligatie pentru toate persoanele care activeaza in distributia de asigurari, cu precizarea ca programele parcurse trebuie sa difere de la an la an, mai exact nu se pot repeta mai devreme de doi ani.

Toate aceste schimbari necesita ca activitatea ISF sa se adapteze. Platforma ISF trebuie sa raspunda noilor cerinte. Sunt dezvoltari noi, unele functii trebuie adaptate, modificate, in unele cazuri chiar substantial pentru a putea raspunde acestor noi solicitari.

In acelasi timp, pentru a raspunde nevoilor unei piete in schimbare continua, pentru ca procesul de pregatire profesionala sa tina pasul mai ales cu schimbarile legislative din ultima perioada, lucram in acest moment, impreuna cu asociatiile profesionale UNSAR si UNSICAR, la elaborarea unui nou manual destinat distribuitorilor, manual care sa cuprinda atat ultimele schimbari legislative, cat si tematica necesara obtinerii certificarii definitive, in conditiile cerute de Norma 23/2021.

XPRIMM: Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei si a pregatirii profesionale a oamenilor din industria asigurarilor?

M.S.: Asa cum am mentionat mai devreme, noutatile legislative, in special introducerea definitivatului si schimbarea cerintelor de acumulare a celor 15 ore de formare continua anuale vor aduce un efort concentrat in dezvoltarea platformei nationale de examinare, precum si in dezvoltarea materialelor de studiu, instrumentelor de evaluare aferente acestui nou tip de certificare. Definitivatul reprezinta un pas nou in dezvoltarea unei pregatiri nisate in domeniul distributiei, tinand cont de experienta sau de portofoliul oferit si reprezinta un proiect semnificativ al anului 2022 pentru activitatea ISF. In plus, ISF isi propune sa aduca programe noi de pregatire adresate personalului cu obligatie de formare din domeniul asigurarilor, sub forma unor noi tematici de formare profesionala continua.

Atat ISF, cat si furnizorii de formare trebuie sa-si adapteze activitatea la aceste schimbari, dar aceasta adaptare trebuie facuta "din mers" procesele trebuie sa fie continue, activitatea nu trebuie sa aiba intreruperi, iar acest lucru este o provocare.

Va pot spune ca ISF va continua programele de educatie financiara si in anul 2022. Mai mult decat atat, avem o serie de programe noi, ambitioase, pe care intentionam sa le demaram anul viitor, atat de educatie financiara, cat si de cercetare stiintifica. Evenimentele devenite deja o traditie cum ar fi Quo Vadis, ECFS sau Conferinta Anuala a ISF sunt programate deja, avand insa si unele noi in calendar pe care le vom anunta la momentul potrivit.

Interviul a fost publicat si in Revista PRIMM Asigurari & Pensii

 

Sursa aici