11 Februarie 2020

Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi trustul de presă DCMedia Group au organizat CONFERINȚA "Quo Vadis piața de asigurări în 2020!" - Ediția a II-a, la hotel Radisson Blu, joi, 06 februarie 2020, eveniment generat în contextul modificărilor apărute în sistemele, practicile şi procesele din industria asigurărilor - pornind de la digitalizare şi inovaţie.

Dezbatere cu toți jucătorii de pe piața de asigurări

 În fața a zeci de participanți, reprezentanți ai tuturor jucătorilor din piața de asigurări – auto, de sănătate, de viață, pentru locuințe, nume marcante au dezbătut tendințele pieţei în anul 2020, evoluția ofertelor din piață, contextul legislativ, digitalizarea în asigurări, protecția consumatorilor și noua paradigmă europeană a conduitei în domeniu. Invitații au fost: Adela COJAN - Preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Cristian ROȘU - Vicepreședinte ASF, Călin RANGU - Președinte Consiliul Directoral Fundaţiei Institutul de Studii Financiare, Oana FLOREA-deputat, Adrian MARIN – Președinte Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România UNSAR, Antonio SOUVANNASOUCK - Preşedinte Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare din România (PRBAR), Dorel DUȚĂ – Preşedinte Uniunea Națională a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), Nicoleta RADU - Director General PAID România, Eugen STOICA - Inspector General, Ministerul Educației și Cercetării  și Nadia ZAHARIA - Comisar șef de poliție, Ministerul Afacerilor Interne.

În acest context, au fost deschise numeroase discuții despre necesitățile pieței de asigurări, capcanele ei, informații utile, atât pentru beneficiar, cât și pentru asiguratori și instituțiile de profil din piață.

 

Problema excluderilor în contractele de asigurări

 

"Există la nivel european o recomandare faţă de asigurările de călătorie. Ceea ce menţionez acum nu este dedicat exclusiv pieţei româneşti. Culmea, în această analiză la nivel european, piaţa românească stă mai bine decât piaţa europeană. Există acel subiect al excluderilor din contractele de asigurări, care pot fi în detrimentul consumatorului. Cum se constată asta? Dacă te uiţi la rata combinată la nivel european. Una dintre companiile de asigurări de călătorie din Europa avea o rată combinată de 4 la sută. Asta înseamnă, practic, foarte simplist, că despăgubea doar 4 la sută şi încasează banii în 96 la sută din cazuri. Practic produsul este gol e conținut, posibil datorită excluderilor incluse în contract. Omul cumpără, nu ştie ce cumpără, când se duce să solicite despăgubirea vede că a avut o serie lungă de excluderi şi nu poate benficia de dreptul la despăgubire. Avem un proiect finanțat de Uniunea Europeană, implementat de EIOPA, pentru asigurarea unui cadru de supraveghere a conduitei, de protecție avansată a consumatorilor, care se va aplica din mai 2020 pe baza unor indicatori de conduită, a unor măsuri proactive pe lângă informațiile obținute din petiții,", a fost semnalul transmis de Călin Rangu, președintele Consiliul Director al Fundaţiei Institutul de Studii Financiare.

 

Excluderile din asigurările CASCO

 

"Vorbea domnul Rangu de excluderi. Să vă dau exemple din contractele CASCO? Să vedeţi cum un client poate să îşi ia o asigurare CASCO şi să constate pe vremea de afară că nu poate încasa dauna? Pentru că, ce să vezi, el are cauciucuri all season, care sunt permise de lege, însă în contractele CASCO scrie că se dau despăgubiri dacă ai maşina dotată cu cauciucuri de iarnă, conform legii. Ce să înţelegem din 'conform legii'? Că şi all season sunt valabile sau doar cele de iarnă? Asigurarea CASCO este o înţelegere directă între asigurator şi client. Aşa că asiguratorul poate fi complet direct şi să spună că despăgubeşte doar dacă are clientul cauciucuri de iarnă. Dar să fie clar textul ăsta! Nu să lase loc de interpretare, fiecare să interpreteze cum vrea, drept pentru care încep discuţiile interminabile inutile, cum să punem virgula, cine are dreptate", a declarat Cristian Roşu, vicepreședintele ASF.

 

Risc în asigurările de sănătate

 

"Discuția este doar dacă asigurările de sănătate pot să sprijine și să dezvolte sistemul public și cel privat, prin investițiile pe care le pot face societățile de asigurări la modul indirect. Trebuie să fim foarte atenți la modul cum se va dezvolta și cum va evolua această piață a asigurărilor de sănătate, pentru că, în funcție de felul în care o vom construi de la început, vom avea o piață solidă și corectă. Altfel, o vom dezvolta haotic și vom face o nouă piață a RCA-ului, de data aceasta în zona asigurărilor de sănătate", a avertizat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF. "Acest lucru nu se va întâmpla tărziu, ci în câțiva ani", a completat el.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a subliniat: ”Consider că sănătatea este un bun de largă utilitate socială. Este vorba de un subiect sensibil asupra căruia toată lumea are de comentat şi la care toată lumea se pricepe. Acum, din câte ştiu, cred că suntem ultima ţară din Europa ce nu şi-a introdus sistemul de asigurări de sănătate. De asemenea, suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de contribuţie la asigurările sociale de sănătate, respectiv 10,7 la sută, media europeană fiind la 14 la sută. De asemenea, avem şi un nivel redus, cam 5% din PIB pentru finanţarea sistemului sanitar. Ar fi un plus de finanţare introducerea acestor asigurări private de sănătate”.

 

Șapte milioane de locuințe, neasigurate în fața unor evenimente cu potențial catastrofal

 

Nicoleta Radu, director General PAID România, a abordat și problema asigurărilor pentru locuințe: ”În momentul de faţă, deşi este o lege obligatorie, în România există peste 7 milioane de locuinţe încă neasigurate împotriva dezastrelor naturale. Aşa cum ştim toţi, România este o ţară expusă acestor evenimente, deci, să avem mai puţin de o locuinţă din 5 asigurate este o problemă strategică. Şi mai mult, există zone unde nici măcar o locuinţă din 10 nu este asigurată. Într-o ţară în care oricând se poate întâmpla un eveniment catastrofal, cred că ar trebui să fim mai conştienţi.”

 

Asiguratorii - penalizări și excluderea din piață

 

"Asiguratorii sunt monitorizaţi şi penalizaţi zilnic de clienţi, iar ei însuşi, sau unii dintre ei, au acest NPS, net promoter score. Mai devreme sau mai târziu, vor fi eliminaţi din piaţă dacă îşi neglijează clienţii. Asiguratorii vin în orice stat şi trebuie să respecte regulile în vigoare, dar şi consecinţele actelor pe care le îndeplinesc", a subliniat Adrian Marin, președintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

 

În concluzie, încheiem cu un semnal de alarmă tras de către vicepreședintele ASF către toți jucătorii din piață:

 

"Am mai spus şi cu altă ocazie, spun şi acum. Nu vom fi, ca autoritate şi asiguratori, o voce nici credibilă şi nici de luat în seamă în faţa oricărei autorităţi a statului român, indiferent de culoarea politică, astfel încât să putem transmite dorinţele de investiţii într-o economie reală, la sumele pe care le avem. Mai simplu spus, nu ne va băga nimeni în seamă. Creşterea acestei zone, a pieţei asigurărilor de viaţă şi a asigurărilor de sănătate, în primul rând, care înseamnă acumulări de fonduri importante, pot duce la transformarea asiguratorilor în investitori importanţi în economia reală. Atunci veţi avea loc la masa discuţiilor şi negocierilor oricând şi cu oricine. Altfel, tot timpul vom fi nemulţumiţi că pe noi nu ne ascultă nimeni, nu ne bagă nimeni în seamă, că am vrea să investim, dar că nu avem, dar nici nu putem cere cât timp nu putem oferi ceva concret. Este un semnal pe care vi-l trag, îl adresez tuturor şi să îl avem foarte bine în vedere. Vrem să fim o voce ascultată, trebuie să avem cu ce!", a declarat Cristian Roşu.

 

Dezbaterea integrală poate fi urmărită pe DCNews.ro în știrea ”Conferința "Quo Vadis piața de asigurări în 2020!" - Ediția a II-a - 6 februarie 2020”.

 

4
2
3
1
5
6
7
8
4
2
3
1
5
6
7
8